Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ



Η χρήση του τηλεφώνου χωρίς bluetooth ή hands-free προκαλεί στους εφήβους πονοκέφαλους, κούραση και αδυναμία συγκέντρωσης. Το 20% μιλούν ακόμα και 3 ώρες ημερησίως, ενώ το 65% δήλωσαν ότι οι γονείς τους το αντικαθιστούν συχνά με νέο μοντέλο
 
Πονοκεφάλους, κούραση, άστατο ύπνο και αδυναμία συγκέντρωσης προκαλεί στους εφήβους η χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ασύρματο ή ενσύρματο ακουστικό και μικρόφωνο (bluetooth ή hands-free).
Κινητό διαθέτει το σύνολο των εφήβων στα αστικά κέντρα και πολλά από τα παιδιά το χρησιμοποιούν έως τρεις ώρες ημερησίως. Την επισήμανση αυτή έκανε
ο πρόεδρος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή το 48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 23 Μαΐου.
Ο καθηγητής επικαλέστηκε στοιχεία πρόσφατης έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε νεαρούς εφήβους στην περιοχή του Πειραιά και στην Καλαμάτα. Μόλις το 2% των παιδιών χρησιμοποιούν «bluetooth» και το 40% «hands-free». Οι τρεις στους τέσσερις δήλωσαν ότι μιλούν στο κινητό πάνω από μία ώρα την ημέρα και ένας στους πέντε είπαν ότι ο ημερήσιος χρόνος ομιλίας μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ή τις τρεις ώρες.
Το 12% των παιδιών που δεν χρησιμοποιούν κάποιο από τα παραπάνω μέσα παραπονούνται για κόπωση, το 15% για αδυναμία συγκέντρωσης, το 35% για πονοκεφάλους και το 22% για άστατο ύπνο.
Οσα παιδιά χρησιμοποιούν «bluetooth» ή «hands-free» δεν δήλωσαν κανένα πρόβλημα. Το σύνολο των συμμετεχόντων εφήβων δήλωσαν ότι διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, ενώ το 65% είπαν ότι οι γονείς τούς το αντικαθιστούν συχνά με νέο μοντέλο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, σειρά ερευνών δείχνουν ότι υπάρχει πολύ στενή σχέση των παιδιών με την τεχνολογία, αρκετά πριν από την εφηβεία. Τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών αφιερώνουν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ένα στα τέσσερα περισσότερες από δύο ώρες.

ΕΘΝΟΣ                  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

2 σχόλια:

  1. Αυτό θα πει "βάλαμε έναν πονοκέφαλο στη ζωή μας"!...Υπάρχουν εκατοντάδες ανεξάρτητες έρευνες (και όχι οι χρηματοδοτούμενες από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας) που δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της χρήσης κινητών από εφήβους και πολύ περισσότερο από παιδιά είναι δραματικές. Όσοι γονείς έχουν κάνει το λάθος να δώσουν κινητό στο παιδί τους, τουλάχιστον ας το ημι-διορθώσουν με τη χρήση bluetooth ή hands-free.
    Στο παρακάτω link από τη σελίδα του εξαίρετου επιστήμονα Λουκά Μαργαρίτη που ασχολείται ερευνητικά με το ζήτημα και ενημερώνει τακτικά το κοινό μέσω των ΜΜΕ για τις αρνητικότατες επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, μπορείται να δείτε πολλές χρήσιμες και άγνωστες όψεις του ζητήματος αλλά και πώς να προστατευτούμε από μέρος των επιπτώσεων.
    Έλσα, πολύ καλή επιλογή θέματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασα το link:
    http://kyttariki2.biol.uoa.gr/EMR-GROUP/emr-suggestions.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή